Huizenhoog rendement

Menigeen heeft de voorbije jaren op de beurs een stevige schrik gepakt. Is investeren in vastgoed misschien een waardig alternatief? "De huurdersmarkt wordt groter en kunnen we niet aan de overheid overlaten." 

Je bent jong en je hebt wat. Er staat spaargeld op je rekening en het is tijd om te investeren. Van thuis uit heb je geleerd dat een appartement kopen en verder verhuren een goed idee is. De beurzen lijken immers niet per se de meest stabiele belegging en een spaarboekje levert ook geen cent op.

“Vastgoed is een waardig alternatief", vindt Kurt De Bisschop van vastgoedspecialist Quares. "De markt is stabieler. Fluctuaties zijn niet zo zichtbaar. Zo ontstaan er geen verkoopgolven. Het onderliggende is gebaseerd op een reële fysische realiteit." Vastgoed is zowat het enige middel waarmee je direct bij de bank kunt gaan lenen en op middellange termijn een aanzienlijk vermogen kunt creëren, vindt de makelaar.

Waarin wordt er dan voornamelijk geïnvesteerd? "We merken dat er veel interesse is voor huizen die goed in orde zijn", zegt Iain Cook van vastgoedmakelaar ERA Belgium. Dat klinkt misschien logisch, maar de expert bedoelt dat oudere woningen met een behoefte aan renovatie minder in trek zijn. "Sinds enkele jaren financieren de banken de aanschaf van een woning niet meer voor 100 procent", legt Cook uit. "Dus als je een woning van 200.000 euro maar voor 80 procent gefinancierd krijgt, wordt je opleg natuurlijk groter. Daarom kies je beter voor nieuwbouw."

Kurt De Bisschop bevestigt deze trend, maar ziet andere redenen. "Wil je geen zorgen over technische problemen, dan .kies je voor nieuwbouw", zegt De Bisschop. Dat laatste is ook meer conform de huidige energienormen. Toekomstige huurders besteden hier aandacht aan. Bovendien bereik je ook een veeleisender publiek. "De ervaring leert ons dat de inschatting van de effectieve kost van een renovatie heel moeilijk is en doorgaans wordt onderschat", vindt De Bisschop. Daarnaast is er nog een belangrijke reden om op te passen met oudere woningen. "Er zijn meer en meer niet -professionele partijen op de renovatiemarkt", waarschuwt de makelaar. "Ze willen hier snel geld verdienen." En moest je nog weinig ervaring met beleggingen in vastgoed hebben, dan zijn er tegenwoordig allerlei mengvormen.

Bij Quares Student Housing beleg je eerst in roerend goed, in aandelen en obligaties van een vastgoedfonds. "We sluiten eerst overeenkomsten met een aantal universiteiten, zodat we weten dat onze kamers verhuurd zullen worden", legt Kurt De Bisschop uit. "In dat geval kennen we de huurinkomsten op voorhand en dus ook het rendement bij deze investering." Onder meer daarom krijgt het vastgoedfonds gemakkelijk een banklening. "Er wordt maximaal 60 procent gefinancierd met vreemd vermogen, zeg maar de bank", verklaart De Bisschop. "Dat is aantrekkelijk omdat de rentevoet lager is dan 3 procent." En dan rendeert de eigen, kleinere inleg van de beleggers beter. Op die manier kunnen we de investeerders van het eerste uur een rendement geven gaande tot ruim 6 procent op hun inleg. Wat best hoog is. Maar wat is in?

Studentenkoten zijn een hele tijd hot geweest, maar ondertussen lijkt die markt oververzadigd. Het aantal kwalitatieve koten groeide snel. Daarom zijn de oudere sterk onder druk gekomen. Steeds meer koten vinden geen huurder. "Door de druk op de koten, hebben promotoren hun toevlucht gezocht in de serviceflats", merkt De Bisschop op. "Maar serviceflats zijn geen goede belegging", bevestigen beide experts in koor. "Ze beantwoorden niet aan de noden van de senioren en ouderen van vandaag", vindt Kurt De Bisschop. Daarom zouden ze in groten getale leegstaan. Assistentiewoningen zijn een  betere belegging. Ze zijn ruimer, assistentie is gegarandeerd en er wordt nauwer samengewoond. Dat biedt als belegging een hoger rendement. Van thuis uit heb je ook geleerd dat ouderenzorg een nobele daad is. En misschien rendeert die daad nog ook. Onze bevolking vergrijst snel en het aantal assistentieflats groeit zienderogen. Misschien wordt het tijd datje je voor de nieuwe woonst van je grootouders interesseert.

 

Bron: Fokus Beleggen, Oktober 2015

INNOVATION IN REAL ESTATE
Copyright © 2014 Quares | SitemapDisclaimer