Vlaming krijgt maar niet genoeg van steeds duurdere woningen

De Vlaming telde in 2015 nog eens 7.000 euro meer neer dan een jaar eerder voor het kopen van een woning. Ondanks de lagere woonbonus waren er 5 procent meer transacties.

Begin 2015 werd in Vlaanderen de minder interessante woonbonus ingevoerd. Algemeen ging men er toen van uit dat de transacties zouden terugvallen en er niet meer dan een stabilisatie van de prijzen in zat. Vlaanderen zou niet langer de trekker van de Belgische residentiële vastgoedmarkt zijn. Uit de notarisbarometer blijkt net het tegendeel. Precies de sterke prestatie van Vlaanderen maakt dat de Belgische woningmarkt over 2015 kan uitpakken met stijgende volumes en stevige stabiele woningprijzen.

Het afgelopen jaar werd in België gemiddeld 234.699 euro (+0,1%) neergeteld voor een woonhuis. De gemiddelde prijs van een appartement bedroeg 205.148 euro (+1,9%).

Vlaanderen was de enige regio waar zowel de prijzen van huizen als die van appartementen duidelijk toenamen. 'Met een stijging bij de woonhuizen van 2,9 procent en bij de appartementen van 2,8 procent kan je toch niet van stabiele prijzen spreken? Zeker als er maar 0,5 procent inflatie is', stelt notaris Bart van Opstal.

Het totale aantal transacties steeg in België vorig jaar met 6,4 procent. Sinds de lancering van de activiteitsindex door de notarissen is het aantal transacties in een jaar tijd nooit zo sterk gestegen als vorig jaar. Dat is een sterke prestatie, vooral omdat die volume-index al zeven jaar op rij is gestegen.

Met een toename van het aantal transacties met 4,7 procent moest Vlaanderen niet onderdoen voor Brussel (+4,8%). 'In het eerste kwartaal was er door de gewijzigde woonbonus een belangrijke terugval geweest van het aantal trans- acties. Vooral dankzij de opvallend sterke zomermaanden werd die achterstand in Vlaanderen meer dan goedgemaakt', benadrukt Bart van Opstal. Wallonië noteerde een opvallende stijging van het aantal transacties (+10,3%). Dat was het gevolg van een anticipatie op de aanpassing van de regionale woonbonus door het Waals Gewest.

Enkele economische factoren hebben de sterke prestatie van de woningmarkt in 2015 ondersteund. Het herstel van de economie liet zich steeds meer gevoelen. Het consumenten- en het ondernemersvertrouwen zijn in de loop van 2015 verbeterd. En de werkloosheid is gedaald (van 8,6% in het vierde kwartaal van 2014 naar 7,8% in november).

De rentevoet van hypothecaire leningen met een looptijd van meer dan tien jaar blijft zeer laag (2,9% in november). Jonge gezinnen en vaak ook hun families doen al het mogelijke om die lage rente toch te kunnen meepikken.

Het aantal mensen dat vastgoed als een investering koopt, neemt ook nog steeds toe. Hun spaarboekje brengt niets meer op. Het feit dat het totale uitstaande bedrag op de spaarboekjes daalt, bevestigt dat.

Door de vergrijzing verkopen ook steeds meer senioren hun woonhuis om over te stappen naar een appartement. De geringe nieuwbouwactiviteit (vooral weinig woonhuizen) en de hoge demografische groei in België ondersteunen de vastgoedprijzen.

Door de strengere normen wordt nieuwbouw steeds duurder. Ook dat veroorzaakt een opwaartse druk op de prijzen.

Voor 2016 blijft het koffiedik kijken. Algemeen wordt verwacht dat de rente, de belangrijkste sterkhouder van vorig jaar, ook in 2016 zeer laag zal blijven.

KORT

Zowel het aantal trans- acties (+4,7%) als de prijzen voor woonhuizen (+2,9%) en appartementen (+2,8%) zaten in 2015 in Vlaanderen in de lift. Dat blijkt uit cijfers van de notarissen. Vlaanderen is de enige regio waar de prijzen van zowel huizen als appartementen toenamen. Het is het zevende jaar op rij dat het aantal vastgoedtrans- acties bij de notarissen is toegenomen.

 

Bron: De Tijd, Auteur: Patrick Luysterman

INNOVATION IN REAL ESTATE
Copyright © 2014 Quares | SitemapDisclaimer