Het potentieel van centrumsteden

Vlaanderen telt zo’n 13 centrumsteden die het in de vastgoedmarkt erg goed doen. Dat betekent dat de Vlaamse centrumsteden zeer geliefd zijn bij investeerders in residentieel vastgoed, winkelvastgoed, kantorenvastgoed, etc. Ontdek meer over het potentieel van centrumsteden!

Calendar icon16 septembre 2013

Wat zijn centrumsteden?

Een centrumstad heeft een centrale functie in zijn omgeving, bijvoorbeeld op vlak van werkgelegenheid, verzorging, onderwijs, cultuur, ontspanning, etc.

In het Vlaams Gewest wordt een onderscheid gemaakt tussen 13 verschillende centrumsteden. Volgens het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, liggen deze steden in een grootstedelijk of regionaalstedelijk gebied.

De 13 Vlaamse centrumsteden zijn Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.

Vastgoed in centrumsteden

De Vlaamse centrumsteden domineren de vastgoedmarkt. De vastgoedprijzen in belangrijke centrumsteden zoals Gent en Antwerpen zijn dan ook iets duurder dan het landsgemiddelde, hoewel de prijzen in Europees perspectief best meevallen. Zo is een woning in een centrumstad zoals München of Londen twee tot drie keer duurder dan het landsgemiddelde.

Investeren in Vlaamse centrumsteden

De Vlaamse centrumsteden worden nog steeds als zeer aantrekkelijke locaties beschouwd voor vastgoedinvesteringen. Vooral Leuven, Gent en Antwerpen scoren goed. Het aantal leegstaande handelspanden is in de centrumsteden de laatste twee jaar echter sterk toegenomen. Vooral de gestegen aankoop- of huurprijs van handelsruimtes en de toename van het aantal baanwinkels en winkelcentra aan de rand van de stad zijn daar de oorzaak van. Toch blijven winkels in de centra van centrumsteden een goede investering: veel steden hebben een plan klaar om de leegstand weg te werken en bovendien is winkelen in de stad nog steeds een leuke aangelegenheid.

Daarnaast domineert Vlaanderen de residentiële vastgoedmarkt en ook wat betreft kantorenvastgoed doen de Vlaamse centrumsteden het niet slecht en moeten ze enkel Brussel laten voorgaan. Inzake vastgoedinvesteringen in de retailsector, scoren Leuven, Gent en Antwerpen wederom zeer goed. Kortrijk staat gelijk met Brussel.

De meest actieve investeerders zijn vastgoedbevaks en verzekeringsmaatschappijen. Ook residentiële vastgoedbedrijven investeren graag in de centrumsteden. 

Aperçu