Verdubbeling van de portefeuille en strategische partnerships bestendigen een gezonde groei

Quares Student Housing, een Belgische huisvester voor studenten en carrièrestarters, bevestigt haar ambitieuze groeiplan en blijft inzetten op de professionalisering van de studentenhuisvesting door het sluiten van strategische partnerships.

Calendar icon02 octobre 2017

Verdubbeling van de vastgoedportefeuille naar meer dan € 72 miljoen

Quares Student Housing heeft in Antwerpen een overeenkomst afgesloten met de familie Costermans waarbij zij de vastgoedportefeuille met betrekking tot de studentenhuisvesting in Antwerpen zal verwerven. Deze vastgoedportefeuille (de “Room To Bloom” portefeuille) bestaat uit 306 bestaande en 67 te (her)ontwikkelen units, allemaal gelegen op toplocaties in de Antwerpse studentenbuurt.

Sophie Costermans: “Al meer dan 25 jaar zijn wij actief als “kotmadam” in de regio Antwerpen. Met zin voor verantwoordelijkheid, verandering en creativiteit versterken wij de ervaring van op kot gaan. Studenten stellen onze hands-on en persoonlijke aanpak zeer op prijs. Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van onze panden en stellen jaar na jaar een volledige bezetting vast. Ook dit jaar hebben wij een volledige bezetting.”

In een eerste fase werden 6 panden verworven, grotendeels gefinancierd met een kapitaalverhoging door de familie Costermans.

Vandaag werd een tweede fase gefinaliseerd met de verwerving van 9 panden, bestaande uit 132 units. Bij de volledige acquisitie van de portefeuille, dewelke Quares Student Housing wenst te verwezelijken binnen het jaar, zal de investeringswaarde van de vastgoedportefeuille verhogen naar meer dan € 72 miljoen, bestaande uit meer dan 786 kamers en starterflats.

Herman Du Bois: “Wij zijn zeer verheugd met deze overeenkomst en de samenwerking met ervaren en professionele uitbaters van studentenkamers, met name de familie Costermans. Met deze acquisitie zetten we Quares Student Housing op de kaart in Antwerpen, hetgeen een verdere geografische diversifiëring betekent gezien onze historische investeringen in Brussel en Luik. De panden bevinden zich in de nabije omgeving van de Paardenmarkt en de Ossenmarkt, het kloppend hart van de Antwerpse studentenbuurt. We kunnen ons beroepen op de jarenlange expertise van de familie Costermans, die al meer dan 25 jaar een referentie zijn voor wat betreft studentenhuisvesting in Antwerpen en die de uitbating van onze studentenpanden in Antwerpen verder zullen waarnemen.”

Verderzetting van het strategisch partnership met Brik VZW in Brussel

Op 14 september 2017 opende Brik haar nieuwe locatie op de Zavelput 20 te Brussel. Dit gebouw is een combinatie van kantoren, polyvalente ruimtes en aangrenzende studentenkamers.

“Brik – student” in Brussel is de servicedesk voor studenten in de Nederlandstalige hoger onderwijsinstellingen in Brussel.

Koen Van Ryckegem, directeur bij Brik: “Deze nieuwe locatie is een mijlpaal in de geschiedenis van Brik en staat voor de krachtlijn van de komende jaren: “voor en door studenten”. Zavelput is een open huis waar de student centraal staat. Dit huis werd gerealiseerd in co-financiering met Quares Student Housing die zich in het project als loyale partner heeft getoond. Met partners als Quares kan Brik de toekomst aan en haar missie ten volle uitbouwen.”

Quares Student Housing heeft een lange termijnovereenkomst gesloten met Brik waarbij haar panden van “Van Orley” en “Zavelput” in Brussel verhuurd zijn voor een vaste lange termijn (t.e.m. 2031).

Verder heeft Quares Student Housing ook een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Brik voor de verhuur en het beheer van de 21 kamers in Kothouse te Sint-Gillis.

Oplevering van het project “Ommegang” te Brussel – Université Saint-Louis Bruxelles huurt 160 kamers in Brussel 

Bij het begin van het nieuwe academiejaar werden 142 units in gebruik genomen in het pand gelegen in de Ommegangstraat te Brussel. Deze ingebruikname is een deel van een zeer mooi project dat samen met Université Saint-Louis Bruxelles werd opgestart voor de herontwikkeling van een leegstaand kantoorgebouw met nieuwe leslokalen, aula, etc.. aan de Ommegangstraat te Brussel.

Als bevoorrechte partner heeft Quares Student Housing de bovenste 3 verdiepingen herontwikkeld met een totaal van 142 kamers en een leuke loungeruimte en 10 gemeenschappelijke keukens.Voor deze 142 kamers heeft Université Saint-Louis Bruxelles een huurcontract afgesloten met Quares Student Housing voor een periode van 9 jaar.

Daarenboven werd met Université Saint-Louis Bruxelles ook een huurovereenkomst getekend voor het pand “Méridien” te Brussel, voor dezelfde periode van 9 jaar.
Pierre Jadoul, rector bij Université Saint-Louis verduidelijkt: “Je me réjouis de la collaboration qui a pu avoir lieu, dans l’intérêts des étudiants, entre QUARES et l’Université Saint-Louis. Je forme le voeu que les étudiants seront pleinement satisfaits des logements aménagés.”

100% bezetting bij het begin van het academiejaar

Op heden bedraagt de investeringswaarde van de vastgoedportefeuille van Quares Student Housing € 44,7 miljoen. Tweederde van deze portefeuille, hetgeen overeenkomt met de volledige Brusselse portefeuille, wordt verhuurd met een gemiddelde vaste looptijd van meer dan 6 jaar.

Met de verwerving van het grootste deel van de Room To Bloom portefeuille bestaat de vastgoedportefeuille van Quares Student Housing uit 615 units die bij het begin van het academiejaar allemaal verhuurd zijn, hetgeen een bezettingsgraad van 100% impliceert.

Ambitieuze groeiplannen benodigen ook additionele financiële middelen

De voorbije jaren heeft Quares Student Housing beroep gedaan op zowel nieuwe als bestaande investeerders. De nieuwe middelen werden telkens aangewend om verder te schrijven aan het groeiverhaal van ons bedrijf.

In juni 2017 is de familie Costermans tot het aandeelhouderschap toegetreden om de acquisitie van de Antwerpse portefeuille mede te financieren. Momenteel beschikt Quares Student Housing zo over een eigen vermogen van meer dan € 25 miljoen en een schuldgraad van minder dan 40%.

De initiële doelstelling van Quares Student Housing, 500 kamers in 2020, werd ondertussen fors bijgesteld naar een ambitieuze 2.000 kamers tegen 2026.

Om deze doelstellingen kracht bij te zetten, plant Quares Student Housing een nieuwe kapitaalronde in het najaar van 2017.

Aperçu