Visie van Quares op winkelvastgoed

De markt van het winkelvastgoed in België is relatief klein. Wel is de winkelvastgoedmarkt in België enorm professioneel. Deze markt trekt vandaag de aandacht van heel wat beleggers en investeerders.

Calendar icon14 novembre 2013

Binnenstedelijk winkelvastgoed begint aan opmars

Nadat de buurtwinkel de laatste 10 jaar aan populariteit inboette, gingen shoppingcentra en baanwinkels erop vooruit. Deze trend is aan het einde van zijn cyclus. De bevolking in steden neemt terug toe en mensen kiezen terug voor de winkels in de buurt.

Voordelen binnenstedelijk winkelvastgoed

Steden hebben unieke voordelen, niet alleen hebben ze karakter en verscheidene buurten met voor elk wat wils. De stad is een levende mix van winkels, horeca, ontspanning, geschiedenis en cultuur. Het retailsegment biedt daarnaast ook een gezonde mix van fun en functioneel winkelen.

Naast deze inherente voordelen zijn steden de groei- en aantrekkingspolen van vandaag en morgen. Babyboomers trekken terug naar te stad en herontdekken het gecentraliseerd aanbod. Naast deze babyboomers vind je een generatie jongeren met honger naar cultuur en ontspanning en dat doet de stad leven.

Het succes van binnenstedelijk winkelvastgoed

Bij de opkomst van het internet werd het einde van de winkels wel eens voorspeld. De realiteit bewijst het tegendeel, er is namelijk nood aan winkelervaring. We zien een volwassen digitale samenleving waarin e-commerce en offline winkels een vaste plaats hebben gekregen.

Consumenten kopen zowel rechtstreek online als in de winkel. Dit noemen we multichannel shopping. Daarnaast zorgen de unieke voordelen van winkels ook voor een steeds groter succes van de binnenstedelijke retail. Zo kan de consument in de winkel nog steeds zelf dingen zien, voelen, proberen en inschatten. Daarna neemt de consument het product mee naar huis en kan het dit onmiddellijk gebruiken.

Investeren in binnenstedelijk winkelvastgoed

De stad vormt doorheen de geschiedenis het kloppend hart van handel en commercie. Dit zal in de toekomst dus niet veranderen, handelaars zullen voor een stedelijke locatie blijven kiezen. Enkele sociale veranderingen, de snel vernieuwende retailindustrie en nieuwe overheidsinitiatieven zullen bijdragen tot een binnenstedelijk succesverhaal.

Aperçu