Beleggen in winkelvastgoed: wat zijn de mogelijkheden?

Nu de economische crisis aanhoudt en grote beleggers risico’s ten allen tijde willen vermijden, is beleggen in winkelvastgoed erg populair. Vooral winkelvastgoed in winkelcentra op populaire locaties is erg in trek. Maar wat zijn de mogelijkheden als je wil beleggen in winkelvastgoed?

Calendar icon16 mei 2013

Beleggen in winkelvastgoed populair

Uit cijfers van internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield (C&W) blijkt dat het investeringsvolume van winkelvastgoed voor het eerst in tien jaar hoger ligt dan dat van de kantoren. Dat is het resultaat van een evolutie die enkele jaren geleden reeds werd ingezet: zowel professionele als privé-investeerders kiezen voor winkelvastgoed als alternatief voor de beurs.

Uit een onderzoek van Jones Lang Lasalle  en de Universiteit van Amsterdam wordt zelfs duidelijk dat retailbeleggingen van instutionele investeerders en vastgoedfondsen over de afgelopen 15 jaar het minste leegstand hadden en ook de meest stabiele ontwikkeling toonden ten opzichte van de overige sectoren.

Soorten winkelvastgoed

Winkels worden meestal opgedeeld volgens de locatie waar ze gevestigd zijn. Winkels die gevestigd zijn in drukke gebieden, zijn winkels met een A-locatie. Winkels met een B-locatie zijn winkels die gevestigd zijn in de aanloopstraten naar het A-gebied. Daar is het iets minder druk omdat er meerdere aanloopstraten zijn. Winkels met C-locatie zijn tenslotte winkels die zich in de uitlopers van het hoofdwinkelbestand bevinden. Meestal zijn die locaties historisch bepaald.

Winkels kunnen echter ook gevestigd zijn in winkelcentra. Ook winkelcentra kunnen opgedeeld worden volgens de locatie waar ze gevestigd zijn. Zo bestaan er binnenstedelijke winkelcentra, stadsdeelcentra, wijkcentra en buurtcentra.

In welk winkelvastgoed investeren?

Winkelcentra zijn over het algemeen het meest begeerd bij institutionele en particuliere partijen. Dat komt omwille van de schaalgrootte van winkelcentra, de goede defensieve eigenschappen ervan en de mogelijkheid om het over meerdere huurders te spreiden.

Toch zijn ook winkels in historische kernen van grote steden erg populair bij winkelvastgoedbeleggers. Deze locaties trekken immers de grootste bezoekersaantallen, omdat er naast een grote diversiteit aan winkels, ook cultuur en ontspanning plaatsvindt.

Wat de laatste decennia opvalt, is dat baanwinkels aan populariteit inboeten. Vooral de baanwinkels die lukraak tussen lintbebouwing liggen hebben nog weinig aantrekkingskracht. Mensen gaan liever in winkelcentra shoppen omdat daar een degelijk infrastructuur en voldoende parkeerruimte voorzien is.

Zelf in winkelvastgoed beleggen

Wil je zelf beleggen in vastgoed, kan je bij Quares kiezen voor de directe aankoop van een opbrengsteigendom, een winkelpand of vastgoedvennootschap. Een alternatief om zelf een winkelpand te kopen, is investeren in een vastgoedvennootschap.  Door dat de Quares vastgoedvennootschappen niet-beursgenoteerd zijn, is je investering bovendien niet onderhevig aan de volatiliteit van de beurskoersen. Niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingen geven daarnaast een relatief hoog, stabiel en en voorspelbaar rendement bij een relatief  laag risicoprofiel.

Overzicht