Duurzaam Park Management in Houthalen-Helchteren

Voor het beheer van twee bedrijventerreinen doet de gemeente Houthalen-Helchteren een beroep op de dienst Park Management van Quares. Eerste schepen Jef Verpoorten licht de samenwerking toe.

Calendar icon18 maart 2019

Beheer van bedrijvenparken in samenspraak met bedrijven en overheden

Quares introduceerde in 2010 een innovatieve aanpak rond het beheer van zowel nieuwe als bestaande bedrijvenparken. Quares staat als parkmanager centraal in dat concept, maar werkt steeds in nauwe samenwerking met de betrokken bedrijven, investeerders, overheden en andere relevante stakeholders. Twee van de industrieterreinen in de Limburgse gemeente Houthalen-Helchteren worden beheerd in samenwerking met Quares: Centrum-Zuid en Europark. “In het begin van de vorige legislatuur kwamen we voor de eerste keer in contact met Quares. Op het vlak van parkmanagement waren wij voor hen een pilootproject.” Aan het woord is eerste schepen Jef Verpoorten. Hij is bevoegd voor ruimtelijke ordening, economische zaken, Europese zaken en personeelszaken.

 

Parkbeheerder Quares coördineert en faciliteert

Beide terreinen zijn volledig bezet, maar toch ziet schepen Verpoorten potentieel voor verandering en verbetering: “De meeste industrieterreinen hebben infrastructuur uit de jaren zestig. Ze zijn toe aan een upgrade of een reconversie.” De bedrijven in de parken zien zich bovendien geconfronteerd met dezelfde uitdagingen, bijvoorbeeld op het vlak van duurzaamheid. Door samen op zoek te gaan naar antwoorden, kunnen ze allemaal groeien. De parkbeheerder van Quares coördineert en faciliteert het hele proces. “We hebben voor Quares gekozen omdat we het belangrijk vonden dat er op het industrieterrein een centraal aanspreekpunt zou zijn voor ondernemingen.”

 

Voordelen voor bedrijven en besturen

“Quares ging van start met het parkbeheer in Centrum-Zuid. Ze gingen op zoek naar bedrijven die zich wilden aansluiten en boden hen vervolgens een gamma aan diensten. Zo is er een groepsaankoop voor groene energie en nutsvoorzieningen, een gemeenschappelijke afvaldienst, een groepsaankoop voor kantoormateriaal … De parkbeheerder is de spreekbuis tussen de ondernemingen onderling en tussen de bedrijven en de gemeente. Zo ontstaat er een wisselwerking. Wanneer er op het industrieterrein een probleem is met infrastructuur, wordt ons dat vanuit Quares gemeld. Dat betekent dat we geen ambtenaar nodig hebben die zich over de bedrijventerreinen bekommert. Quares volgt de parken goed op. Ze blijven ook mee met de actualiteit op beleidsniveau en hebben dus een duidelijke meerwaarde,” laat Jef Verpoorten optekenen.

 

Vzw voor parkmanagement

Quares richtte in samenspraak met de gemeente en afgevaardigden van de ondernemingen op de bedrijfsterreinen een vzw voor Park Management op: Parkmanagement Houthalen-Helchteren vzw. De leden genieten heel wat voordelen:

  • Groepsaankopen (groene energie, afvalophaling, consortiumbewaking, kantoorbenodigdheden …)
  • Informatie over subsidies en steunmaatregelen, nieuws vanuit de bedrijvenzones, nieuwe initiatieven rond samenwerkingen op de industriezones, werkzaamheden … via nieuwsbrieven en website
  • Verspreiden van het laatste nieuws over de ondernemingen via nieuwsbrief en op de website
  • Jaarlijkse algemene vergadering waar bedrijven op de hoogte worden gebracht over de ontwikkelingen op gemeentelijk niveau en de vertaling naar het industrieterrein
  • Behartigen van gemeenschappelijke belangen, waaronder het vernieuwen en uitbreiden van de signalisatie op de bedrijvenzones en het uitwerken van projecten rond veiligheid.
  • Een klankbord voor opmerkingen, klachten en belemmeringen vanuit de industriezone. Bedrijven kunnen hun pijnpunten en ideeën overbrengen aan de raad van bestuur of parkmanager, die ze meeneemt op het trimestrieel gestructureerd overleg met de gemeente Houthalen-Helchteren.

 

Aangename samenwerking

“We zijn zeer tevreden over wat we samen bereikt hebben. De contacten met Quares verliepen uiterst aangenaam en de operationele parkmanagers hebben de materie goed onder de knie. Ook strategisch is er opvolging vanuit Quares voorzien en hebben zij een brede kennis en ervaring opgebouwd omtrent beleidsprojecten en subsidies. Ook de aangesloten bedrijven vinden de dienstverlening een absolute meerwaarde. Quares kan een belangrijke rol gaan spelen in de upgrade van heel wat bedrijventerreinen,” besluit schepen Verpoorten.

Zelf nood aan een deskundige partner voor het beheer van je bedrijfsgebouwen? Ontdek snel wat Quares voor je doet! Vragen? Stel ze via het formulier onderaan.

 

Bron: KMO-insider

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Bart
Borloo

Head of Property Services BE

Location icon Mechelen
bart.borloo@quares.be
Overzicht