Huurprijsindexatie in Vlaanderen: Wat je moet weten vanaf 1 oktober 2023"

Als huurder of verhuurder van een woning in Vlaanderen is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de veranderende wetgeving met betrekking tot huurprijzen en indexatie. Vanaf 1 oktober 2023 zijn er enkele significante wijzigingen die invloed kunnen hebben op hoe huurprijzen worden berekend en aangepast. Laten we eens kijken naar wat er verandert en hoe dit jou kan beïnvloeden.

Calendar icon26 september 2023

Waarom deze veranderingen?

Om de context te begrijpen, moeten we teruggaan naar oktober 2022. Op dat moment, te midden van een energiecrisis, besloot de Vlaamse regering om de huurprijzen van slecht geïsoleerde woningen te bevriezen. Dit betekende dat verhuurders van woningen met een EPC-label E of F de huurprijzen een jaar lang niet konden indexeren. Voor woningen met een label D was slechts een beperkte indexatie toegestaan.

Terug naar normaal

Op 1 oktober 2023 worden deze bevriezingen opgeheven. Verhuurders kunnen dan opnieuw indexeren, maar er zijn enkele belangrijke punten om op te letten.

Voorwaarden voor indexatie

Om te beginnen moet je als verhuurder aan bepaalde voorwaarden voldoen om te mogen indexeren:

  • De woning moet als hoofdverblijfplaats worden verhuurd op de particuliere markt. Dit geldt niet voor sociale woningen of studentenhuurovereenkomsten. Let op, als je een woning verhuurt via een woonmaatschappij (voorheen sociaal verhuurkantoor), geldt deze regel ook voor het hoofdhuurcontract.
  • Het huurcontract moet zijn ingegaan vóór 1 oktober 2022, volgens de Woninghuurwet of het Vlaams Woninghuurdecreet.
  • De woning moet een EPC-label hebben dat D, E of F is, of helemaal geen EPC-label hebben.

Hoe wordt de huurprijs geïndexeerd?

De berekening van de huurprijsindexatie zal anders zijn dan voorheen. Hier is de formule die wordt gebruikt:

HUURPRIJS = basishuurprijs x nieuw indexcijfer/aanvangsindexcijfer x correctiefactor.

De correctiefactor is afhankelijk van het EPC-label van de woning en de startdatum van het huurcontract.  Het is belangrijk om te weten dat deze correctiefactor bij elke huurindexatie moet worden toegepast. Dit betekent dat het niet beperkt blijft tot 2023; het zal ook van invloed zijn op toekomstige indexeringen. Wil je weten welk label jouw woning heeft? Contacteer ons dan voor meer informatie via info@quares.be, via jouw quares vastgoedmakelaar of via telefoon 03 294 50 57.
 

Uitzondering voor energiezuinige woningen

Er is echter een uitzondering. Als je als verhuurder na 1 oktober 2023 een (beter) EPC-attest kunt overleggen waaruit blijkt dat de woning een EPC-label A+, A, B of C heeft, hoef je de correctiefactor niet meer toe te passen. Dit geldt ook als er na die datum een nieuw huurcontract begint.In essentie herstelt deze nieuwe regeling het evenwicht tussen verhuurders en huurders op de particuliere huurmarkt. Het zorgt voor meer flexibiliteit voor verhuurders, terwijl huurders worden beschermd tegen plotselinge en aanzienlijke huurverhogingen.
 

Handel nu!

Het begrijpen van deze veranderingen en je aanpassen aan de nieuwe regels is van groot belang, of je nu huurder of verhuurder bent. Als je nog vragen hebt over hoe deze veranderingen jou kunnen beïnvloeden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan voor je klaar om je te voorzien van deskundig advies.

Je kunt ons bereiken via de volgende contactgegevens:

  • E-mail: info@quares.be
  • Telefoon: 03 294 50 57
  • Neem contact op met je Quares vastgoedmakelaar.

Wacht niet langer en zorg ervoor dat je goed geïnformeerd en voorbereid bent op de veranderingen die op 1 oktober 2023 van kracht worden.

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Immo Services

floris.simoens@quares.be
Overzicht