Hoera! Na 111 dagen hebben we een nieuwe Vlaamse Regering. Hoewel bepaalde regels versoepelen, zijn er ook nieuwe prikkels gecreëerd. In het nieuwe Vlaamse regeerakkoord is betaalbaar en kwaliteitsvol wonen een topprioriteit. De regering zet in op verschillende maatregelen die invloed hebben op het kopen, (ver)bouwen en huren van woningen. Deze maatregelen zijn gericht op het stimuleren van betaalbaar, kwaliteitsvol en energiezuinig wonen. In deze blog bespreken we de belangrijkste veranderingen en wat deze betekenen voor jouw woonplannen.
Woning kopen: lagere registratierechten
Vanaf 1 januari 2025 dalen de registratierechten van 3% naar 2% voor wie zijn eerste en enige woning koopt en er zelf in gaat wonen. Voor een gemiddelde woning van 328.800 euro betekent dit een besparing van bijna 3.300 euro. Let wel, dit geldt alleen voor kopers die nog geen andere woningen bezitten. Voor beroepsverkopers – mensen die huizen opkopen, renoveren en doorverkopen – stijgen de registratierechten juist van 4% naar 6%.
Hoewel deze verlaging voordelig is voor kopers, is het nog afwachten wat het effect op de woningprijzen zal zijn. Eerdere verlagingen van registratierechten zorgden namelijk voor een stijging in de vastgoedprijzen, zo blijkt uit onderzoek van de Nationale Bank.
Voordeligere leningen voor mensen met beperkte middelen
Naast de lagere registratierechten wil de Vlaamse regering ook de toegang tot eigen woningbezit verbeteren door te investeren in de Vlaamse woonwaarborg en woonlening. Deze leningen zijn vaak voordeliger dan traditionele leningen bij de bank. Het rentepercentage wordt berekend op basis van het inkomen en de gezinstoestand, waardoor deze leningen aantrekkelijk zijn voor gezinnen met een lager inkomen.
(Ver)bouwen: versoepeling van de renovatieplicht
Om het Vlaamse woningbestand duurzamer te maken, is sinds 2023 de renovatieplicht van kracht. Eigenaars van woningen met een EPC-label E of F moeten binnen vijf jaar hun woning verbeteren naar label D. Deze termijn wordt nu verlengd naar zes jaar, maar strengere eisen zoals de verplichte overgang naar label A in 2045 zijn afgeschaft. Dit betekent dat huiseigenaren minder snel worden gedwongen tot ingrijpende renovaties, wat volgens experts kan leiden tot minder energie-efficiënte huizen op lange termijn.
Stimuleren van duurzame verbouwingen
Hoewel de renovatieverplichtingen versoepelen, stimuleert de overheid duurzame verbouwingen met programma’s zoals de Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening. De regering onderzoekt of de rente op deze leningen voor lage inkomens zelfs volledig kan wegvallen. Ook groepsaankopen worden gestimuleerd om buurten tegelijk te verduurzamen.
Verder werkt de regering aan een belastinghervorming, waarmee elektriciteit goedkoper wordt ten opzichte van fossiele brandstoffen. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om bijvoorbeeld een warmtepomp te installeren, een investering die nu vaak als te duur wordt beschouwd.
Huren: een stap naar betaalbare en energiezuinige woningen
Voor huurders heeft de Vlaamse regering ambitieuze plannen om de kwaliteit en betaalbaarheid van huurwoningen te verbeteren. Een belangrijke maatregel is dat verhuurders vanaf 2028 hun huurprijs niet meer mogen indexeren als hun woning niet voldoet aan bepaalde energieprestatie-eisen. Dit moet verhuurders aansporen om hun huurwoningen energiezuiniger te maken.
Daarnaast wordt de terugbetalingstermijn voor de huurwaarborglening verlengd van 24 naar 36 maanden, wat een extra steuntje in de rug biedt voor huurders met een laag inkomen. Verder zal de regering het budgethuursysteem uitbreiden, waardoor huurders met een laag inkomen onder de markthuurprijs kunnen huren.
Voor mensen zonder wettige verblijfspapieren worden de regels strenger. Zij zullen niet langer toegang hebben tot de private huurmarkt, aangezien een verblijfsdocument verplicht wordt bij het afsluiten van een nieuw huurcontract.
Sociale woningen: investeren en striktere voorwaarden
De Vlaamse regering trekt 6 miljard euro uit voor de bouw van sociale woningen. Of dit voldoende zal zijn om de wachtlijst van bijna 180.000 kandidaten in te korten, valt nog te bezien. Tegelijkertijd worden de voorwaarden voor sociale huurders aangescherpt. Huurders moeten bijvoorbeeld een werkbereidheidstoets afleggen, en wie weigert te werken, ziet zijn huurprijs na twee jaar stijgen.
Conclusie
De maatregelen van de Vlaamse regering zijn gericht op het stimuleren van betaalbaar, kwaliteitsvol en energiezuinig wonen. Hoewel sommige regels versoepelen, worden er nieuwe prikkels gecreëerd om duurzaam te (ver)bouwen en huren betaalbaar te maken. Of de maatregelen op lange termijn het gewenste effect zullen hebben, zal de tijd moeten uitwijzen.
Op zoek naar jouw droomhuis?
Kom langs voor een vrijblijvend gesprek of bezoek één van onze kantoren. Ons team van experts staat klaar om je te helpen bij elke stap van je zoektocht!