Quares Student Housing schakelt versnelling hoger via kapitaalverhoging van 10 miljoen euro

Antwerpse vastgoedexpert ziet dat tienduizenden studentenkamers niet langer voldoen aan strengere wetgeving en kwaliteitseisen

Calendar icon03 oktober 2020

  • Grootste kapitaalverhoging ooit voor Quares Student Housing
  • Expert in studentenvastgoed wil haar aantal studentenkamers verdubbelen tegen 2024
  • Studentenvastgoed heeft dringend nood aan meer kwaliteit en veiligheid

 

Quares Student Housing - expert in studentenvastgoed - wil tegen 2024 haar aantal studentenkamers verdubbelen naar in totaal tweeduizend. Daarvoor start het haar tiende en meteen ook grootste kapitaalverhoging. Quares Student Housing wil in totaal 10 miljoen euro ophalen bij investeerders om verouderde studentenkoten te vervangen door kwalitatieve en veilige kamers. Na Brussel, Gent, Antwerpen en Luik, breidt de groep daarvoor ook haar activiteiten uit naar Leuven. Uit een analyse van Quares Student Housing blijkt overigens dat in heel België enkele tienduizenden studentenkamers aan een dringende herontwikkeling toe zijn. 

Quares Student Housing - een gereputeerd expert in studentenvastgoed dat kamers en studio’s verhuurt aan studenten en ‘young professionals’ - heeft een sterk groeitraject uitgetekend. De komende jaren wil het bedrijf verder groeien van goed duizend kamers naar minstens tweeduizend in 2024. Daarbij kijken ze naar nieuwe locaties in Brussel, Gent, Antwerpen, Luik en Leuven. Om die groei in goede banen te leiden, zal Quares Student Housing de komende maanden 10 miljoen euro kapitaal ophalen. Voor de vastgoedexpert met thuisbasis in Antwerpen is dat de grootste kapitaalverhoging ooit. 

De vastgoedexpert in studentenvastgoed wil het kapitaal ophalen bij institutionele investeerders, maar ook bij particuliere beleggers. Het beoogd gemiddeld rendement bedraagt 5 procent per jaar. Met het verse kapitaal zal Quares Student Housing in de eerste plaats investeren in meer dan 100 nieuwe studentenkoten in Brussel en meer dan 100 in Gent. In een latere fase breiden ze hun activiteiten verder uit in de grootste Belgische studentensteden. 

“In onze studentensteden is er een groot tekort aan kwalitatieve en betaalbare studentenhuisvesting. Het zwaartepunt ligt natuurlijk op Brussel, met zo’n 100.000 studenten de grootste Belgische studentenstad met tevens het grootste tekort. Daar is de komende jaren nood aan 18.000 kwalitatieve koten.” Herman Du Bois, CEO Quares Student Housing

 

Vernieuwde kotenmarkt

Dat Quares Student Housing nu met die kapitaalronde komt, hoeft niet te verbazen. Volgens hen staat de markt van het studentenvastgoed op een keerpunt. Tienduizenden studentenkoten voldoen niet langer aan de strenge kwaliteitseisen van de studenten vandaag, noch aan de recente regelgevingen van de gewesten en steden, klinkt het. Alleen al in Leuven lopen meer dan 2.000 studentenkamers het risico om vanaf 1 januari 2021 uit de markt te worden gehaald wegens ‘ongeschikt’. Zo moeten veel studentenkamers bijvoorbeeld minstens 12 vierkante meter groot zijn en een eigen lavabo op de kamer hebben, wat in de praktijk in deze kamers dus niet het geval is.

“Het is meer dan ooit het moment om te investeren in studentenhuisvesting. De markt staat aan het begin van een transitie van verouderd patrimonium naar nieuwe, kwaliteitsvolle koten. Een groot deel van de studentenhuisvesting is vandaag gebouwd in de jaren ’80 en’90 en voldoet niet meer aan de huidige wetgeving, noch aan de strenge eisen van de studenten zelf.” Herman Du Bois, CEO Quares Student Housing

Vandaag zit nog 95 procent van de studentenkoten in de handen van particulieren en private investeerders. Maar lang niet alle kotbazen zijn in staat hun kot zomaar aan te passen. Als controleurs vanaf 1 januari effectief beginnen met het ongeschikt verklaren van koten die niet meer voldoen, dreigt er een sterk tekort in Leuven en andere studentensteden.

 

Post-corona

Volgens de analist van Quares Student Housing ziet het ernaar uit dat  de markt van het studentenvastgoed ook het komende academiejaar goed op peil blijft, ondanks de coronacrisis.

“Wij merken nu al aan de verhuur dat het nieuwe academiejaar mogelijk zelfs even goed zal zijn als vorig jaar. De combinatie van fysiek en digitaal onderwijs én de blijvende nood aan zelfstandigheid zorgen ervoor dat studenten nog steeds op kot blijven gaan. En ook de overtuiging bij veel jongeren dat een diploma - zeker in deze tijden - een meerwaarde is, geeft de kotenmarkt ook post-corona een boost. Daarnaast is er ook een groep studenten die besloten heeft om nog zeker één jaar bij te studeren, omdat ze het niet opportuun vinden om al dit jaar hun eerste stappen te zetten op de arbeidsmarkt.” Herman Du Bois, CEO Quares Student Housing

Vandaag beheert het team van Quares Student Housing ruim duizend koten in vier verschillende steden. Die zijn goed voor een totale investeringswaarde van meer dan 95 miljoen euro. In 2016 stapte KBC-Life Residential Real Estate mee in het kapitaal van Quares Student Housing.

In 2017 werd het kapitaal nogmaals verhoogd voor meer dan 4 miljoen euro, dankzij de intrede van de familie Costermans - naar aanleiding van de aangekochte ‘Room To Bloom’-portefeuille in Antwerpen. Nadien schreef ook Argenta Assuranties in op aandelen van Quares Student Housing en intussen bedraagt het kapitaal circa 38 miljoen euro. 

De huidige kapitaalronde loopt tot eind november en de minimale inleg is 100.000 euro (private plaatsing). Bovendien kunnen investeerders intekenen op een converteerbare obligatielening vanaf 30.000 euro.

 

Aantal studentenkamers Quares Student Housing anno 2020

Brussel: 267
Antwerpen: 366
Gent: 211
Luik: 146
Totaal: 990
 

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Herman
Du Bois

Partner

herman.du.bois@quares.be
Overzicht