Hoe zullen we in de toekomst nog betaalbaar kunnen wonen?

In de media heeft u het wellicht al opgemerkt: huren is het afgelopen jaar opnieuw aanzienlijk duurder geworden. De gevolgen zijn vooral in kleinere steden, zoals Sint-Niklaas, pijnlijk merkbaar. De gemiddelde huurprijzen in Vlaanderen zijn gestegen met bijna 5 procent, met Brussel als koploper als de duurste stad in Belgiƫ

Calendar icon14 september 2023

Deze stijging van de huurprijzen was min of meer te verwachten, gezien de inflatie van het afgelopen jaar. Volgens de halfjaarlijkse Huurbarometer van CIB, de overkoepelende organisatie van makelaars en vastgoedprofessionals, heeft bijna de helft van alle nieuwe huurcontracten nu een maandelijkse huurprijs van meer dan 800 euro. Het gemiddelde huurbedrag is zelfs voor het eerst gestegen tot boven de 850 euro, waarbij rijhuizen gemiddeld meer dan 900 euro kosten en appartementen een gemiddelde huurprijs van meer dan 800 euro hebben. In grootstedelijke gebieden zoals Brussel, Antwerpen en Vlaams Brabant ligt de gemiddelde huurprijs zelfs boven de 1.000 euro.

Deze opwaartse trend in huurprijzen werpt belangrijke vragen op over de toegankelijkheid van betaalbare huisvesting en de toekomst van wonen in Vlaanderen."

Bron: CIB Vlaanderen - Huurbarometer S1 2023

Uitdagingen voor jongeren

Toch is er een groeiende neiging waar te nemen waarbij meer mensen ervoor kiezen te huren in plaats van te kopen, en dit om verschillende redenen. Sommigen verlangen naar flexibiliteit en willen zich niet langdurig aan een specifieke woonplaats binden. Voor anderen, met name jongeren, blijkt de vereiste eigen inbreng van 20 procent die banken vragen bij het verkrijgen van een hypothecair krediet een struikelblok te zijn. Bovendien worden jongeren vaak geconfronteerd met aanzienlijke renovatiekosten vanwege de gestegen grondstofprijzen wanneer ze wel een woning kunnen kopen. Daarom is een kwalitatief, energiezuinig huurpand vaak een aantrekkelijk (en tijdelijk) alternatief om deze kosten te vermijden.

Nood aan 30.000 extra energiezuinige woningen per jaar

Naast de stijgende huurprijzen blijft ook de bevolking gestaag groeien. Volgens berekeningen van het Federaal Planbureau bedroeg in 2018 het aantal landgenoten 11,4 miljoen, en tegen 2030 wordt een groei tot 12,0 miljoen verwacht, wat neerkomt op een toename van 596.000 mensen. Verder wordt voorspeld dat het aantal particuliere huishoudens zal stijgen van 4,9 miljoen in 2018 tot 5,3 miljoen in 2030, wat overeenkomt met een groei van 327.000 huishoudens. In 2060 wordt zelfs een aantal van 5,82 miljoen huishoudens voorspeld, wat neerkomt op een groei van 899.000 huishoudens.

Het huidige woningbestand in België voldoet niet aan de hedendaagse energienormen en draagt, ondanks het over het algemeen milde klimaat, bij aan hoge energiekosten voor de bewoners. Het gemiddelde residentiële energieverbruik in ons land ligt maar liefst 40% hoger dan in Nederland en is ongeveer gelijk aan dat van het veel koudere Finland. Als er geen drastische maatregelen worden genomen, zullen de Europese doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 aanzienlijk te verminderen eenvoudigweg niet haalbaar zijn.

Quares Residential Investment

De uitdagingen waarmee de residentiële woningmarkt vandaag wordt geconfronteerd zijn niet de minste. Quares Residential Investment biedt duurzame, kwalitatieve en betaalbare woningen aan voor een breed publiek in de Belgische huurmarkt. Onze (ver)nieuwbouwappartementen bevinden zich op strategische locaties waar wonen, werken en ontspannen samenkomen.

Wat maakt Quares Residential Investment anders?

Quares Residential Investment legt met zijn energiezuinige projecten niet alleen de focus op het milieu, maar neemt ook zijn sociaal-maatschappelijke rol ter harte. Door het aanbieden van 10% van de wooneenheden tegen een huurprijs die 10% lager ligt, zorgt het ervoor dat wonen kostenefficiënt en betaalbaar blijft voor kwetsbare groepen in de samenleving. Tevens gaan we verder dan vastgoed; we investeren in gemeenschappen en streven naar inclusiviteit en duurzaamheid. Onze makelaars zijn getraind in non-discriminatie en we zorgen ervoor dat onze panden toegankelijk zijn voor minder mobiele mensen.

Meer informatie over ons kwalitatief huuraanbod? Surf dan snel via naar Immo.quares.be of bel naar 03 294 50 57.

Wenst u meer informatie over ons vastgoedinversteringsbedrijf Quares Residential Investment? Surf dan naar www.QRinvest.beof bel naar 03 294 50 57.

 

Overzicht