Investeren in studentenkamers: een goed idee?

In economisch onzekere tijden gaan almaar meer investeerders op zoek naar zekerheid. Vaak komen ze dan uit bij vastgoed. Vastgoedbeleggingen hebben immers al meermaals hun waarde bewezen en leveren vaak een hoog rendement op. Naast klassieke woningen kan je ook investeren in studentenkamers. Maar is dat wel een goed idee?

Calendar icon13 November 2013

Beleggen in studentenkamers: twee keer winst

Investeringen in studentenkamers zitten in de lift. Veel ouders van studenten zien het als een win-winsituatie. Ze hoeven tijdens de studies van hun kind zelf geen huur te betalen en strijken tegelijk de huurinkomsten van de andere kotbewoners op. Bovendien kunnen ze het studentenhuis achteraf veelal met winst verkopen.

Een investering met weinig risico’s

In bovenstaand scenario is het natuurlijk belangrijk dat de vraag naar studentenkamers hoog blijft. Op dat vlak zit het in België wel snor. De markt van studentenkoten is behoorlijk crisisbestendig. Belgische en buitenlandse studenten blijven massaal op kot gaan, zeker in universiteitssteden als Brussel, Leuven, Gent en Antwerpen. Je investeert dus het best in studentenkamers in de onmiddellijke omgeving van universiteiten en hogescholen. Crisis of niet, een studentenhuis met een goeie locatie zal elk academiejaar heel wat potentiële huurders opleveren.

Opgepast voor valkuilen

Investeren in studentenkamers is vrijwel altijd een goeie vastgoedbelegging, al zijn er enkele valkuilen. Ook studenten hebben hoge eisen op het vlak van woonkwaliteit en comfort. Een studentenhuis dat in bedenkelijke staat verkeert, zal nooit veel kandidaat-huurders lokken. Investeer in een nieuwbouwwoning. Je kunt de studenten een degelijke kwaliteit aanbieden zonder je blauw te betalen aan onderhouds- of herstelkosten. Gerenoveerde studentenpanden zijn eveneens een goede optie.

Niettegenstaande de jaarhuurcontracten, zorg je ook best voor continuïteit in het huurbestand. Onderneem de nodige acties om nieuwe huurders aan te trekken en toon dat je betrokken bent. Samen met kwaliteit is dat de beste manier om je investering te laten renderen.

Liever geen rompslomp? Stap in een investeringsfonds

Het beheer van studentenkamers neemt vaak heel wat tijd in beslag. Voor wie zich de rompslomp ontziet, is er met het Quares Student Housing Fund sinds kort een alternatief. Dit investeringsfonds voor studentenhuisvesting neemt het beheer van de studentenkamers op een professionele manier in handen en laat investeerders delen in de inkomsten en de vermogenswinsten.

De oprichting van een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds, waarbij een groep beleggers samen investeren in vastgoed, is gemeengoed in het buitenland. In België gaat het om een primeur. Investeren in een vastgoedfonds voor studentenkamers biedt heel wat voordelen. Je bent verlost van de zorgen rond beheer en opvolging en je spreidt de risico’s. Bovendien richt het Quares Student Housing Fund zich op één specifiek onderdeel: betaalbare studentenkamers, een segment waar de vraag het aanbod overtreft.

Locaties met investeringspotentieel

Het Quares Student Housing Fund legt zich toe op grote studentensteden als Brussel, Leuven, Antwerpen, Gent, Namen of Luik. Het nijpende tekort aan studentenkamersbiedt daar heel wat investeringspotentieel. Dat geldt zeker voor de locaties nabij campussen of in levendige stadsbuurten waar het Quares Student Housing Fund op focust.

Overview