Investeren in vastgoed obligaties: een goed idee?

Vastgoed obligaties zijn tegenwoordig erg populair bij investeerders. Dat komt omdat ze niet beursgenoteerd zijn en meestal een hoger rendement opleveren dan andere obligaties. Toch brengen vastgoed obligaties wel wat risico’s met zich mee. Is investeren in vastgoed obligaties een goed idee?

Calendar icon04 October 2013

Wat zijn vastgoed obligaties?

Men spreekt van vastgoed obligaties wanneer het onderpand van een lening vastgoed is. Het grootste verschil tussen gewone obligaties en vastgoed obligaties is dat vastgoed obligaties meestal niet beursgenoteerd zijn. Ze worden veelal uitgegeven om een specifiek vastgoedproject te financieren.

Wanneer je een vastgoed obligatie koopt, koop je immers een stuk grond of een stuk van een gebouw voor iemand anders. De eigenaar van de grond of het pand mag daarmee doen wat hij wil. Uiteraard dient de eigenaar wel een bepaald bedrag terug te betalen. Dat bedrag bestaat uit het aankoopbedrag en een vooraf bepaalde rente. Verandert de waarde van de grond of het pand, zal het bedrag dat de eigenaar dient terug te betalen groter of kleiner worden, naargelang de waarde van het vastgoed respectievelijk toe-e of afneemt.

Aangezien het spreiden van beleggingen minder risico geeft, kiezen veel investeerders voor deze oplossing. In dat geval wordt over het algemeen 10 tot 20 procent van de portefeuille in vastgoed obligaties geïnvesteerd.

De voordelen van vastgoed obligaties

Investeren in vastgoed obligaties biedt enkele voordelen. Ten eerste zijn vastgoed obligaties niet beursgenoteerd: je zal je investering dus niet verliezen of zien dalen als de beurs het slecht doet.

Daarnaast zijn vastgoed obligaties de ideale belegging als je niet te veel geld wil investeren. Veel particulieren investeren evenwel grotere bedragen, maar dat hoeft niet.

Tenslotte is het rendement van vastgoed obligaties erg aantrekkelijk. Meestal kunnen investeerders genieten van een rendement van 7 tot 10 procent op vastgoed obligaties.

Zijn er ook nadelen aan vastgoed obligaties?

Voordelen brengen meestal nadelen met zich mee, en dat is wat betreft vastgoed obligaties niet anders. Wanneer je investeert in vastgoed obligaties, verstrek je in feite risicodragend kapitaal. Je voorziet de aanbieder van deze obligaties namelijk van een financiering dat de bank misschien niet wou geven. Gaat er iets mis met het vastgoedproject, dan zijn de houders van vastgoed obligaties meestal de eersten die daarvan de financiële pijn ondervinden.

Vastgoed obligaties zijn in de meeste gevallen echter risicomijdende beleggingen. De vastgoedsector doet het dezer dagen immers zeer goed en daardoor is de kans dat er iets mis gaat met een vastgoedproject erg klein.

Overview