Quares koopt studentenhuis “Van Orley” te Brussel

Quares Student Housing Fund heeft het internationaal studentenhuis “Van Orley” aan de Bischoffsheimlaan in Brussel gekocht. Het is de tweede aankoop in negen maanden tijd voor  dit recent opgerichte vastgoedvennootschap. Met deze nieuwe investering zit Quares Student Housing Fund op schema.

Calendar icon28 March 2014

Het studentenhuisvestingsfonds beoogt een vastgoedportefeuille op te bouwen van circa 500 studentenkamers. De teller komt nu op 120 kamers. Herman Du Bois is tevreden: “Van Orley is een prachtig gebouw en toonaangevend studentenhuis, op een toplocatie in Brussel, de belangrijkste groeimarkt in studentenhuisvesting van het land.” Het studentenhuis is op lange termijn verhuurd en wordt uitgebaat door Br(ik – Alles Voor Stadstudenten, de hippe huisvestingsdienst van de Nederlandstalige hoger onderwijsinstellingen in Brussel.

Van Orley Internationaal Studentenhuis

Het project “Van Orley” is gelegen aan de Bischoffsheimlaan in Brussel, ter hoogte van de Kruidtuin, in het centrum van de stad. Het biedt 63 studentenkamers en 7 studio’s. Quares plant een uitbreiding op de site, met een nieuwbouw van 16 extra studentenflats. In het gebouwencomplex huurt ook het Vlaams Audiovisueel Fonds haar prachtig gerenoveerde kantoren.

Br(ik - Alles Voor Stadstudenten

De uitbater van het gebouwcomplex is Br(ik, de servicedesk voor Brusselse studenten, een samenwerkingsverband van de Nederlandstalige instellingen voor hoger onderwijs in Brussel. Br(ik is een referentie voor studentenhuisvesting in Brussel en ook daarbuiten. Als centrale huisvestingsdienst biedt Br(ik zelf meer dan 400 kamers aan, en slaagt zij door goede samenwerking met privé-kotbazen de studenten een totaalaanbod van meer dan 4.000 kamers te geven. Br(ik plaatst het studentenhuis “Van Orley” in de markt van kortverblijf. Het “Van Orley” studentenhuis is op lange termijn gehuurd door Br(ik en is een hotspot onder buitenlandse studenten. Op jaarbasis logeren er meer dan 250 studenten en stagiairs, voor huurperiodes tussen 2 weken en zes maand. Goede kamers vinden is voor Erasmusstudenten geen sinecure in Brussel.

Groeiend tekort

Herman Du Bois van Quares: “De aankoop van “Van Orley” past perfect in onze strategie. We investeren in de markt van studentenhuisvesting die hoog nood heeft aan zuurstof en stabiele investeerders. Het is financieel en maatschappelijk rendement onder één dak. De hoger onderwijsinstellingen en studenten vinden in ons een stabiele partner, die het grootste belang hecht aan goede, betaalbare en veilige studentenhuizen Voor onze aandeelhouders beogen we een aantrekkelijke rendement van 6,5% in waardevast vastgoed op uitstekende locaties. De timing van acquisitie van “Van Orley” komt op dit vlak ideaal uit, gezien onze lopende kapitaalverhoging..”

Ook Brussel is van belang. De hoofdstad is veruit de grootste groeimarkt voor studentenhuisvesting in België. En tevens een vastgoedmarkt met meerwaardepotentieel. Het hoger onderwijs in Brussel zit volop in de lift. Na een periode van stagnatie in de jaren negentig, toen Brussel 75.000 studenten telde, stijgen sinds een aantal jaren de inschrijvingscijfers. Brussel telt nu 93.000 studenten en blijft doorgroeien naar de kaap van 100.000 studenten rond 2020.

Herman Du Bois: “Die stijgende vraag legt ook een grote druk op de markt van studentenkamers. Ongeveer één op vier studenten gaat op kot, veel anderen willen ook op kot. Maar het specifieke studentenaanbod van Br(ik en de Vlaamse en Franstalige hoger onderwijsinstellingen in Brussel bedraagt op dit ogenblik slechts een 12.000 kamers.”

Professioneel beheer

De overname van “Van Orley” komt als verrassend maar positief nieuws voor Br(ik. Directeur Koen Van Ryckeghem: "Van Orley is een vlaggenschip in de Brusselse studentenhuisvesting en een belangrijke ontmoetingsplaats voor internationale studenten. Van Orley heeft een ziel, we zijn verheugd dat de nieuwe eigenaar daar oog voor heeft en 'eigenaar met visie' wil zijn. De sector heeft nood aan dergelijke initiatieven: stabiele, professionele investeerders die proactief bezig zijn met hun vastgoed en dat met een hart voor de sector. We kijken ook met interesse naar de geplande uitbreiding met 16 nieuwbouwstudio's. We hebben echt nood aan extra kamers, niet in het minst voor onze Erasmusstudenten."

Overview