Zo creëert facilitair beheer een unieke meerwaarde!

Of het nu om een multinational gaat of een kmo, professioneel facilitair beheer is een must voor elke onderneming. Het leidt niet alleen tot efficiëntieverbeteringen, maar ook tot besparingen en meer duurzaamheid. De meerwaarde van facilitair beheer beperkt zich namelijk niet tot één domein maar bestrijkt meerdere bedrijfsniveaus. Een overzicht!

Calendar icon06 February 2014

Op welke manier maakt facilitair beheer het verschil?

De algemene meerwaarde van facilitair beheer zit in de optimale ondersteuning van de corebusiness van een onderneming. Door facilitair beheer professioneel aan te pakken, creëer je de meest comfortabele werkomstandighedenvoor je medewerkers. Op die manier kunnen zij hun talent en potentieel maximaal benutten, wat automatisch leidt tot een hogere productiviteit en lagere kosten.

Van onderhoud tot fleet management en afvalbeheer, met facilitair beheer is één enkele entiteit verantwoordelijk voor alle ondersteunende activiteiten. Dit vergemakkelijkt de coördinatie en laat toe om preventief en proactief aan te sturen. Mogelijke kwaliteitsverbeteringen en kostenbesparingen komen zo sneller aan het licht.

 

Wat zijn de efficiëntieverbeteringen?

De taak van het facility management is niet alleen een hogere werkvoldoening te creëren, maar ook om de ondersteunende bedrijfsprocessen in hun geheel te stroomlijnen en te vereenvoudigen. Dit door te focussen op preventie en de nodige zekerheden in te bouwen. Op die manier beperk je onverwachte kosten en operationele ongemakken tot een minimum.

 

Intern of extern facilitair beheer: wat biedt de grootste meerwaarde?

Of je nu het best kiest voor intern of extern facilitair beheer, hangt af van organisatie tot organisatie. Vaak is het zo dat kleine bedrijven of kmo’s het facilitair beheer uitbesteden, terwijl grote ondernemingen eerder voor de interne aanpak kiezen. Maar het omgekeerde gebeurt evengoed. Bovendien kiezen almaar meer ondernemingen ervoor om intern facilitair beheer aan te vullen met bijkomende expertise via consultancy of detachering.

Het voordeel van facilitair beheer uit te besteden, is dat je ervaring, expertise en vakkennis in huis haalt zonder daar zelf zwaar in te moeten investeren. Zo kan je gerichte optimalisaties doorvoeren en op een duurzame manier kosten besparen.

 

Afwezigheid van professioneel facilitair beheer: wat zijn de nadelen?

Facility management behoort tot de basisbehoeftes van een organisatie. Door dit niet professioneel aan te pakken, boet je sowieso in aan kwaliteit, wat een negatieve weerslag heeft op je core business en onnodig hoge kosten met zich meebrengt. Vaak leidt de afwezigheid van professioneel facilitair beheer tot een groot verloop binnen je organisatie en komt zelfs de gezondheid van je werknemers in het gedrang (bijvoorbeeld door een slechte luchtkwaliteit).

Overview