Het belang van duurzaam onderhoudsmanagement

Het beheer van gebouwen heeft het afgelopen decennium een ware revolutie ondergaan. Vandaag ligt de focus meer en meer op duurzaam onderhoudsmanagement in de brede zin van het woord. Met het woord duurzaam komt vaak milieuvriendelijkheid in beeld, echter duurzaamheid dekt een ruimere piste. Doordacht investeren met een lange termijn vizier heeft hierbij zeker de prioriteit. Want ook dat is duurzaamheid: beslissingen nemen die niet meteen resultaat opleveren maar op de lange termijn solide kostenbesparingen en kwaliteitsverbeteringen met zich meebrengen.

Calendar icon27 februari 2014

Duurzaam onderhoudsmanagement: wat is dat?

Duurzaam onderhoudsmanagement komt in de eerst plaats neer op verder kijken dan je neus lang is. Verlaat de platgetreden paden en durf te investeren in kwalitatieve maatregelen die pas in een later stadium effect hebben. Wie er altijd de voor de hand liggende oplossing uitkiest, zal misschien wel ad hoc een onderhoudsprobleem oplossen, maar op de langere termijn met extra kosten geconfronteerd worden.

 

Op welke manier kan je met duurzaam onderhoudsmanagement kosten besparen?

Wie op de lange termijn denkt, heeft een doel voor ogen en boekt duurzame resultaten: een teruggedrongen energieverbruik, een daling van het aantal interventies, … Zo bespaar je automatisch kosten én gaat je productiviteit erop vooruit. Schaalvoordelen spelen daarbij een belangrijke rol. Door kosten te delen, bespaar je zonder het comfort van je werknemers in het gedrang te brengen. Integendeel, schaalvoordelen leiden vaak tot betere werkomstandigheden.

 

Wanneer is de nood aan duurzaam onderhoudsmanagement ontstaan?

Enerzijds is duurzaam onderhoudsmanagement een logische evolutie binnen het facilitair management zelf. Vooruitdenken en zaken preventief aanpakken is namelijk de efficiëntste manier om je corebusiness optimale ondersteuning te bieden. Anderzijds is duurzaam onderhoudsmanagement meer en meer een doelbewuste keuze die zich weerspiegelt in milieuvriendelijke maatregelen. De klimaatproblematiek is een zorg van deze tijd die bedrijven niet meer uit de weg kunnen gaan.

 

Duurzaam onderhoudsmanagement uitbesteden of niet?

Je organisatie dient al over bijzonder ervaren en gespecialiseerde facility coordinators te beschikken om voor elke facilitair probleem een interne oplossing in huis te hebben. Door het duurzaam onderhoudsmanagement uit te besteden, haal je de nodige expertise in huis zonder daarvoor al te zwaar te moeten investeren. Terwijl uitbesteed onderhoudsmanagement vroeger gezien werd als een extra kost, zien de meest organisaties het vandaag als een besparing.

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Bart
Borloo

Head of Property Services BE

Location icon Mechelen
bart.borloo@quares.be
Overzicht