Become - Smart Business Area of the Future

“Become” is een proeftuinproject binnen de FLux50 innovatiezone“ Microgrids

Klant:Flux 50, Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen
Locatie:Mechelen
Periode:Calendar icon2020-2023

Become - Smart Business Area of the Future

Op het bedrijventerrein Mechelen Noord bevinden zich een 200-tal bedrijven die samen deel uitmaken van een living lab met als doel het “Slim Bedrijventerrein van de Toekomst” tot stand te brengen.

Een business consortium bestaande uit Quares, Intervest, Engie en Continental zal deze proeftuin vorm geven met als oogpunt de lokaal geproduceerde energie te maximaliseren en de uitwisseling
met de lokale deelnemende bedrijven te optimaliseren zodat het aandeel opgewekte en benutte groene energie voor elke partij toeneemt.

De deelnemende bedrijven die zich binnen de proeftuinzone bevinden zullen “in real time time” kunnen ervaren wat de voordelen zijn en werking is van een lokale energiegemeenschap.

De lokale energie optimalisatie zal ervoor zorgen dat de hernieuwbare energieproductie, door flexibiliteit en lokale opslag zal afgestemd worden op de lokale consumptieprofielen van de
deelnemende bedrijven. Tevens zal er gezorgd worden voor een beter evenwicht voor de netwerkbeheerder én de groene mobiliteit kan toenemen door het groter aanbod aan lokaal geproduceerde
hernieuwbare energie waardoor de CO2 voetdruk voor de deelnemende bedrijven sterk zal verminderen.

Het living lab zal ook onderzoeken of de opslagcapaciteit van elektrische voertuigen in combinatie met lokale energieopslag kan worden gebruikt als een betrouwbare piekcentrale.
Ook functionaliteiten zoals back-up power, peak control, UPS-system, etc worden mee geïntegreerd in het project.

Deze proeftuin is piloot voor het onderzoeksproject ROLECS “Role Out of Local Energy Communities” waarbij zal geëvalueerd worden wat het maximaal potentieel is voor energie uitwisseling en wat het algemeen werkend kader voor toekomstige energiegemeenschappen kan zijn.

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Mia
Van Daele

Manager Business Development & Innovation

Location icon Antwerp Gate 2
mia.van.daele@jadesynergies.com