Innovation
Quares voit dans les pouvoirs publics un partenaire fiable pour stimuler l'innovation.
Quares voit dans les pouvoirs publics un partenaire fiable pour stimuler l'innovation.
Accompagnement en matière de subsides : innovation
Comme nous, vous ambitionnez de devenir un pionnier de l'innovation dans l'immobilier ? Vous avez de bonnes idées pour différencier vos parcs d'activités, vos projets ou votre centre-ville en termes d'innovation. Mais il faut d'abord passer par le stade des études. En Flandre, les principaux subsides à l'innovation sont octroyés par l'Agentschap Innoveren & Ondernemen.
Optimiser le potentiel de subsides
Vous n'avez pas l'expérience de la constitution d'un dossier de demande ? Ou vous n'avez tout simplement pas le temps de le préparer vous-même ? Les consultants expérimentés de Quares réfléchiront volontiers avec vous à la réalisation de ces concepts immobiliers innovants, via les études de faisabilité, les preuves de concept ou les clusters. Nous ferons aussi appel à notre réseau pour constituer une équipe de projet, dont nous ferons partie nous-mêmes.
Sur le plan de l'innovation, nous songeons par exemple aux subsides suivants :
Nous vous donnerons plus de détails lors d'un entretien personnel.
Bart De Smedt
Le projet vise à définir un cas commercial concret pour un fournisseur de services énergétiques dans la zone portuaire. Chaque zone portuaire est caractérisée par une forte demande énergétique et d'énormes possibilités d'utilisation des énergies renouvelables.
L'objectif global de l'étude de faisabilité est de déterminer la stratégie de développement d'une boîte à outils de conception permettant aux promoteurs de commerce de détail de voir en un coup d'œil si le regroupement avec des zones voisines est souhaitable en termes d'énergie.
«Become» est un projet de laboratoire vivant au sein de la zone d'innovation FLux50 «Microgrids
«Smart Business Area of the Future» est une étude de faisabilité de 10 mois dans la zone d’innovation Microgrid.
Het ROLECS-project (Roll out of Local Energy Cummunities) is een FLUX50 VLAIO-gesubsidieerd onderzoeksproject om het energielandschap te veranderen in lijn met het standpunt van de Europese Commissie: duurzamer en actiever participeren van de eindconsument.
Onze afdeling Consulting werkte een kader uit voor de duurzame organisatie van het bedrijventerrein Luithagen in de Antwerpse haven. In de praktijk zetten we een nieuwe vzw op waarin de bedrijven zijn vertegenwoordigd en waarmee we duurzaam bedrijventerreinmanagement kunnen organiseren. Daarnaast zette Quares ook in op de realisatie van drie concrete collectieve acties: afvalophaling, beveiliging en individuele behandeling van afvalwater. Hiervoor werd nauw samengewerkt met de bedrijven op het terrein. Begin 2016 werden raamovereenkomsten afgesloten met de partijen die werden geselecteerd voor die drie collectieve acties.
Over een periode van twee jaar onderzocht Quares en 3E de mogelijkheden van derdepartijfinanciering voor energiebesparingen bij kmo’s. Dit onderzoek liep in het kader van het project “ESCO’s voor kmo’s” van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Het consortium heette ESCO4Gent en bestudeerde de bedrijventerreinen Drongen I en de Industrieweg, beide in Gent.
Quares maakte in samenwerking met Omgeving, De Keuster Advocaten en Alligence het masterplan op voor de herontwikkeling van de zone Dender-Noord in Aalst.
Aan de achterzijde van het station van Vilvoorde ligt een ruim en onderbenut terrein, de CAT-site. Het terrein ligt tussen het spoor, de R22, de Vilvoordelaan en de Luchthavenlaan. Op deze locatie zal het ziekenhuis AZ Jan Portaels worden gebouwd. De overige ruimte van het terrein van 55 hectare werd verworven door MG Real Estate. Zij zullen deze site herontwikkelen tot een gemengd, kwalitatief project. Quares staat MG Real Estate bij voor de sloop, herontwikkeling en subsidiebegeleiding.
In opdracht van de vzw Kamp Oost Brasschaat werkte Quares een beheersplan uit voor de opstart van parkmanagement op het bedrijventerrein Campus Coppens. Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen keurde dit plan goed als een van de eerste beheersplannen in Vlaanderen. Het was vooruitstrevend en legde de basis voor veel andere projecten in Vlaanderen.
Het consortium Quares-Technum kreeg in 2015 de opdracht het masterplan uit te werken voor de herontwikkeling van de voormalige Ford-terreinen in Genk. Terwijl Technum voornamelijk inzette op de opmaak van het stedenbouwkundig masterplan, werkte Quares een financieel ontwikkelingsmodel uit, analyseerden we de vestigingsvoorwaarden en rondden we het terrein- en exploitatieplan af.
Het Autonoom Gemeentebedrijf Houthalen-Helchteren gaf Quares de opdracht bedrijventerreinmanagement uit te bouwen en uit te voeren op het bestaande bedrijventerrein Centrum-Zuid.
Quares maakt deel uit van het consortium Blue O'pen dat via concurrentiële dialoog werd gekozen om het voormalige blackfield Petroleum Zuid in Antwerpen opnieuw te ontwikkelen.
De stad Peer koos Quares voor de begeleiding bij subsidieaanvragen die de aanleg en herontwikkeling van het bedrijventerrein Bokt te Peer mee zullen financieren.
In opdracht van Futurn voert Quares de subsidiebegeleiding uit voor de ontwikkeling van het bedrijvenpark Bollaar te Lier.
In 2011 werd de Bostoen-site getroffen door een zware brand. Daarbij gingen heel wat gebouwen verloren.
In december 2012 kocht brownfieldontwikkelaar Re-vive de terreinen gelegen aan de Woluwelaan en de Vilvoordelaan te Machelen.
Vanuit onze ervaring als parkmanager kreeg Quares de opdracht van de POM Antwerpen om twee handleidingen uit te werken over duurzaam bedrijventerreinmanagement. Deze handleidingen moeten een houvast bieden aan nieuwe en bestaande verenigingen die de samenwerking op bedrijventerreinen wensen te bevorderen.